Lösvirke eller prefab?

Ja, vad ska man välja egentligen? Jag upplever att många funderar över frågan om man bör välja att bygga sitt hus utifrån lösvirke eller prefab, jag tänkte därför skriva några ord om ämnet i den här bloggposten.

6774973923_b47a80bd91_bPrefab är förkortning för prefabricerat och innebär att huset man köper redan byggts och levereras till tomten i delar som hustillverkaren sedan monterar, klart för inflytt. Det går även att exempelvis beställa huset prefabricerat utvändigt och sedan sköta byggnationen av det invändiga själv. Att välja prefab är kanske det enklaste sättet att bygga nytt eftersom man ofta kan bläddra i husföretagets kataloger och sedan helt enkelt välja det man vill ha. Många upplever dock att det känns lite “plastigt” och tråkigt att välja prefab, det finns dock många fördelar.

Fördelarna med att bygga med prefab är att huset snabbt byggs ihop och att det snabbt har ett tätt tak. Det kan ibland vara problematiskt att bygga med lösvirke eftersom det ofta måste stå långa perioder utan riktigt tak vilket kan innebära skador från väder och vind. Dessutom är det ofta en jämn kvalitet och det är lätt att förutsäga vad den slutliga kostnaden kommer att bli. Däremot har man mycket mindre möjlighet att påverka kostnaden och det är inte lika flexibelt att komma med egna unika lösningar vilket är mycket enklare om man väljer att bygga med lösvirke.

Bygger man med lösvirke har man dessutom mycket större valmöjlighet när det kommer till att välja material, vill man ha ett unikt hus är lösvirke därför att föredra. Tänk dock på att riskerna för fuktskador ökar när man bygger med lösvirke och att det ofta innebär mycket mer ansträngning och jobb för dig som är beställare. Dessutom krävs större kunskap när det kommer till husbygge från beställarens sida.

Kort sagt, det enklaste och troligtvis billigaste är att välja prefab. Men vill du bygga något unikt och har någorlunda kunskap är lösvirke det rätta valet för dig. Lycka till!

Leave a Reply