Hustomt

Om man funderar på att bygga hus måste man givetvis veta var man vill bygga det. Det gäller att hitta en bra tomt i ett område där man kommer att trivas. Jag har fått många frågor genom åren om vad man bör tänka på när man ska välja tomt, så jag tänkte att jag skriver lite om det här.

Läge

Outlined_area_of_the_original_viking_house_at_Lofotr_VikingmuseumGenerellt gäller att ju närmare stadsmiljö man vill bo, desto dyrare är det. Vill man bo avskiljt på landet kan man hitta riktigt billiga tomter. Fundera över hur du och din familj kommer att vilja leva under de kommande åren. Har ni möjlighet att ta bilen överallt? Bor man på landet är det ofta viktigt att kunna ta sig långa sträckor på egen hand, det kan dessutom bli dyrt i längden att åka mycket buss eller bil; kanske jämnar kostnaden ut sig i framtiden om man istället bor nära stadsmiljö så man slipper åka bil eller buss överallt.

Kommunens bestämmelser

När man väl har hittat en plats man kan tänka sig att bygga på kan det vara väldigt smart att ta reda på vad kommunen har bestämt för området; detta kan man se i den så kallade detaljplanen. Kanske har kommunen bestämt att andra byggnader ska byggas i närheten av din tomt, eller att vägar av olika slag ska dras i närheten. Även om det inte spelar någon roll för dig och din familj så kan det påverka det framtida värdet på ditt hus och din tomt. Detaljplanen bestämmer också vad du får bygga för typ av hus vad gäller höjd, material, färg etcetera.

Miljöfaktorer

Hur ser marken ut? om det är mycket berg på tomten kan det behöva sprängas bort vilket ytterligare höjer det framtida priset, och om grunden är för porös kan man behöva påla. Försök att hitta en tomt där så lite ingrepp som möjligt krävs.

Leave a Reply