Finansiering av husbygget

Att bygga hus är inte direkt gratis, och de flesta behöver ta lån för att klara finansieringen av husbygget. Det är en av de mindre roliga aspekterna när det kommer till husbygge men inte desto mindre viktigt. Jag tänkte här skriva lite om hur det gå till vid finansieringen av husbygget och lite om vad man bör tänka på, samt försöka reda ut lite jobbiga begrepp.

Låneansökan

economy-1792514_960_720Innan du har flyttat in i ditt nybyggda hus kommer din säljare att kalkylera och redovisa de kostnader som kommer att uppkomma. Det gäller inte bara produktionen utan också driftkostnader såsom exempelvis uppvärmningen av huset. Kalkylen som säljaren tar fram använder banken som utgångspunkt när de ska bestämma vilken ränta och hur stort lån de är beredda att ge dig.

Fastighetsskatt

Villor och andra småhus är befriade från kommunal fastighetsskatt under femton år och har varit det sedan 2012. Det är alltså en kostnad som du slipper om du väljer att bygga eget och som du bör ta med i beräkningen.

Preliminärskatt och jämkning

På ditt huslån är räntan avdragsgill och räknas in i husets kostnadskalkyl. Inte förrän året efter ränteutgiften för lån och byggnadskreditiv kommer skatteavdraget. Det går att begära skattesänkning hos Skatteverket om man inte vill vänta tills dess.

Byggnadskreditiv

Både långfristiga lån och byggnadskreditiv är det som finansierar ett husbygge. Byggnadskreditiv är en sorts checkkredit som används till att finansiera betalningar som är löpande under tiden för husbygget. Du får hem de fakturor som är kopplade till husbygget och som du sedan sänder till banken efter att du har granskat dem. På förfallodagen för fakturan ser sen banken till att de betalas. Skulder som ska betalas senare än om ett år kallas för ett långfristigt lån. Efter att huset är klart förs krediten över till bolånet.

Finansiering är som sagt knappast det roligaste när det kommer till husbygge, förhoppningsvis har det här inlägget gett en något klarare bild av vad det innebär. Låt dig inte skrämmas, det är inte så jobbigt som det verkar.

Leave a Reply