Att välja och lägga tak

Taket är det kanske inte så många som bryr sig om så särskilt mycket när det kommer till husbygge, men ett snyggt tak gör underverk för utseendet på huset och dess helhet. Dessutom är det taket som skyddar ditt hus mot väder och vind. Man kan säga att det är husets hatt.

740px-Folk_Museum,_Roof_shingles_07_(2478351848)I Sverige är betong och tegeltak det absolut vanligaste och det är inte så konstigt, det har nämligen väldigt lång hållbarhet och kan hålla i upp till hundra år, ibland mer. Det går dock inte att använda vilket tak som helst på alla hus. Faktorer såsom husets lutning och bestämmelser från kommunen kan spela in.

Vill man lägga ett tegeltak kan man tjäna en slant eftersom det går bra att använda gamla takpannor som använts tidigare. Se bara till att du undersöker dem ordentligt. Att lägga takpannor är inte så svårt som det verkar och det är många som gör det själva. Det som man ofta behöver hjälp med är underarbetet. Det ska finnas takpapp under takpannorna som täcker råsponten mot fukt och det ska finnas virke att fästa pannorna i, så kallad takläkt. Det är viktigt att takläkten läggs rakt och ordentligt eftersom det är de som avgör hur rakt takpannorna kommer att hamna. Vill man lägga tak själv bör man alltså åtminstone se till att få professionell hjälp när det gäller underarbetet. Det är värt det i slutändan. När taket väl ligger på plats är det oerhört kämpigt att ändra underarbetet.

Försök alltid att lägga taket på sommaren under soliga dagar. Kolla efter vad väderprognoserna säger och planera in när det ser bra ut. Håller man på i flera dagar ska man alltid ha en presenning över taket på nätterna för att undvika fukt. På vintern när det är snöigt bör man endast lägga tak i nödfall.

Leave a Reply